εκπαιδευση σκυλων, εκπαιδευτες σκυλων

Η θετικη εκπαιδευση σκυλων δεν είναι απλά να μάθει ο ΣΚΥΛΟΣ να κάθεται, να μένει μόνος του, να ξαπλώνει κ.λ.π.

Η βασική φιλοσοφία για τη θετική Εκπαίδευση Σκύλων  είναι να μπορούν οι Εκπαιδευτές σκύλων να βρούν τι επιθυμεί και τι αρέσει στον κάθε ΣΚΥΛΟ και ανάλογα να πράξει. Τις καλές συμπεριφορές να τις ενισχύσει και να τις κάνει πιο δυνατές και τις κακές και ανεπιθύμητες να τις εξαλείψει και να τις απομακρύνει. Ποιό είναι όμως το μυστικό για να γίνει η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ με θετικό τρόπο;

Θετική εκπαίδευση σκύλων

Εκπαιδευτές σκύλων

 

Η θετική εκπαίδευση σκύλων είναι η διαδικασία που καλυτερεύει την ψυχή του σκύλου. Ναι και οι σκύλοι έχουν ψυχή.

Αν μπορούνε να μιλήσουν θα μας έλεγαν:

Ξέρω ότι είμαι σκύλος, αλλά κάθε στιγμή που με αφήνεις μόνο ακόμη και για λίγο, είναι δύσκολο για εμένα σε παρακαλώ να το σκεφτείς πολύ  πριν με υιοθετήσεις.


Μην με παραμελείς και μην με τιμωρείς πολύ σκληρά εσύ έχεις τη δουλειά σου τα χόμπι σου τους φίλους σου εγώ έχω μόνο εσένα.


Όταν με χτυπήσεις πάνω στο θυμό σου σε παρακαλώ θυμήσου πως θα μου ήταν εύκολο να σου δαγκώσω  το χέρι αλλά ποτέ ένας σκύλος δεν θα έκανε κάτι τέτοιο στο αφεντικό του.

Σε παρακαλώ να μου μιλάς συχνά και τρυφερά, όπως όταν ήμουν κουτάβι, γιατί αν και δεν καταλαβαίνω πάντα τι μου λες, γνωρίζω τη φωνή σου, και τις αποχρώσεις της πολύ καλά.

Σε παρακαλώ να με αφήνεις να παίζω, γιατί το έχω ανάγκη, αυτό θα είναι καλό και για εσένα.

Σε παρακαλώ να είσαι γενναιόδωρος  με το φαγητό μου έχει καλύτερη γεύση όταν μου το προσφέρεις εσύ και θα είμαι πρόθυμος να δουλέψω πολύ σκληρά και η εκπαίδευση μου να γίνει παιχνίδι

Εσύ είσαι το αφεντικό μου σε παρακαλώ να μην με αναγκάζεις να υπακούω σε ξένους γιατί εσύ είσαι ο πρώτος στην ζωή μου που μου έμαθε την γλωσσά της βασικής υπακοής .

Σε παρακαλώ να θυμάσαι πως με τον καιρό εξελίσσομαι σε μια μοναδική προσωπικότητα με τα χαρακτηριστικά και τα ελαττώματα καθώς  και τα συναισθήματα της ράτσας μου.

Σε παρακαλώ πολύ να με φροντίζεις όταν αρρωσταίνω , και όταν γεράσω μην σταματήσεις να με αγαπάς και να με προσέχεις, γιατί μην ξεχνάς ότι  και εσύ μια μέρα θα γεράσεις.

 

Εκπαιδευτης σκυλων

Χαρά μου είναι να έχω ιδιοκτήτες ενημερωμένους πάνω στο  θέμα της  εκπαίδευσης σκύλων. Όσο πιο πολλά ξέρει ο καθένας από εσάς που θα διαβάσει αυτό το κείμενο τόσο πιο καλό είναι και για τον ίδιο και για το σκύλο του.

Η εκπαίδευση του σκύλου μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών σιγά σιγά μέσα στο σπίτι και μετά έξω εκεί που θα πρέπει να κινείται  ο σκύλος, στο δρόμο, στο πάρκο, κοντά στα αυτοκίνητα κλπ.

Αυτό που θέλω από τον ιδιοκτήτη είναι να ξέρει ότι θα πρέπει να αφιερώνει 1 με 2 ώρες την ημέρα για να μπορέσουμε μαζί να φτάσουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Θέλω επίσης να ξέρει ότι κανένας εκπαιδευτής σκύλων στον κόσμο δεν μπορεί να πετύχει μόνος του χωρίς τη βοήθεια του ιδιοκτήτη σημαντικά αποτελέσματα.

Κανένα σκυλί δεν εκπαιδεύεται σωστά με 15 ή 20 μαθήματα.  Στην Γερμανία, στην Αγγλία, στην Αμερική κανείς δεν προσλαμβάνει εκπαιδευτή για να  μάθει στο σκύλο του τα βασικά όπως κάτσε!, κάτω!, μείνε! ή μαζί γιατί εκεί το μαθαίνουν από μικρά παιδιά στο σχολείο. Οι εκπαιδευτές εκεί δουλεύουν πιο πολύ πάνω σε προβλήματα συμπεριφοράς.

Όλα τα σκυλιά είναι εξίσου έξυπνα, μικρά ή μεγάλα,  το μόνο που διαφέρει είναι η σωματοδομή του κάθε ζώου. Το πώς κινείται, πως στέκεται έχει σημασία για να ξέρεις τι θα του ζητήσεις και πως. Άλλα μπορείς να πάρεις από ένα ντόπερμαν και άλλα από ένα μπουλντόγκ και βέβαια με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αλλιώς θα κάνει προπόνηση ένας αθλητής των 100 μέτρων και αλλιώς ένας μαραθωνοδρόμος. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα σκυλιά.

Ο κάθε σκύλος την άσκηση που θα μάθει σωστά δεν την ξεχνάει ποτέ, πχ. σε ένα σκύλο που έχεις δουλέψει μαζί του 50 με 70 ώρες και έχει τελειοποιήσει 15 ασκήσεις στη συνέχεια με 10 λεπτά προπόνηση καθημερινά, πάνω σ’ αυτές τις ασκήσεις θα είναι πάντα σε φουλ φόρμα και  θα τις εκτελεί με 100% επιτυχία. Αν όμως δουλεύεις μαζί του μόνο μια φορά το μήνα θα είναι  απλά καλός.

Δεν αξιολογείς ποτέ έναν σκύλο, αξιολογείς ένα σπίτι ίσως ή ένα αυτοκίνητο. Ο σκύλος πέρα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας του που είναι δεδομένα, θέλει αγάπη, υπομονή, επιμονή, πειθαρχία, τακτική και χρόνο.

Με όλα αυτά, που ανέφερα, το πολύ καλό αποτέλεσμα είναι δεδομένο.

Συνεχώς ενημερώνομαι για όλες τις εξελίξεις στην εκπαίδευση σκύλων από το εξωτερικό και κυρίως από την Αμερική και την Αγγλία.