Εκπαιδευτης σκυλων

Χαρά μου είναι να έχω ιδιοκτήτες ενημερωμένους πάνω στο  θέμα της  εκπαίδευσης σκύλων. Όσο πιο πολλά ξέρει ο καθένας από εσάς που θα διαβάσει αυτό το κείμενο τόσο πιο καλό είναι και για τον ίδιο και για το σκύλο του.

Η εκπαίδευση του σκύλου μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών σιγά σιγά μέσα στο σπίτι και μετά έξω εκεί που θα πρέπει να κινείται  ο σκύλος, στο δρόμο, στο πάρκο, κοντά στα αυτοκίνητα κλπ.

Αυτό που θέλω από τον ιδιοκτήτη είναι να ξέρει ότι θα πρέπει να αφιερώνει 1 με 2 ώρες την ημέρα για να μπορέσουμε μαζί να φτάσουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Θέλω επίσης να ξέρει ότι κανένας εκπαιδευτής σκύλων στον κόσμο δεν μπορεί να πετύχει μόνος του χωρίς τη βοήθεια του ιδιοκτήτη σημαντικά αποτελέσματα.

Κανένα σκυλί δεν εκπαιδεύεται σωστά με 15 ή 20 μαθήματα.  Στην Γερμανία, στην Αγγλία, στην Αμερική κανείς δεν προσλαμβάνει εκπαιδευτή για να  μάθει στο σκύλο του τα βασικά όπως κάτσε!, κάτω!, μείνε! ή μαζί γιατί εκεί το μαθαίνουν από μικρά παιδιά στο σχολείο. Οι εκπαιδευτές εκεί δουλεύουν πιο πολύ πάνω σε προβλήματα συμπεριφοράς.

Όλα τα σκυλιά είναι εξίσου έξυπνα, μικρά ή μεγάλα,  το μόνο που διαφέρει είναι η σωματοδομή του κάθε ζώου. Το πώς κινείται, πως στέκεται έχει σημασία για να ξέρεις τι θα του ζητήσεις και πως. Άλλα μπορείς να πάρεις από ένα ντόπερμαν και άλλα από ένα μπουλντόγκ και βέβαια με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αλλιώς θα κάνει προπόνηση ένας αθλητής των 100 μέτρων και αλλιώς ένας μαραθωνοδρόμος. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα σκυλιά.

Ο κάθε σκύλος την άσκηση που θα μάθει σωστά δεν την ξεχνάει ποτέ, πχ. σε ένα σκύλο που έχεις δουλέψει μαζί του 50 με 70 ώρες και έχει τελειοποιήσει 15 ασκήσεις στη συνέχεια με 10 λεπτά προπόνηση καθημερινά, πάνω σ’ αυτές τις ασκήσεις θα είναι πάντα σε φουλ φόρμα και  θα τις εκτελεί με 100% επιτυχία. Αν όμως δουλεύεις μαζί του μόνο μια φορά το μήνα θα είναι  απλά καλός.

Δεν αξιολογείς ποτέ έναν σκύλο, αξιολογείς ένα σπίτι ίσως ή ένα αυτοκίνητο. Ο σκύλος πέρα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας του που είναι δεδομένα, θέλει αγάπη, υπομονή, επιμονή, πειθαρχία, τακτική και χρόνο.

Με όλα αυτά, που ανέφερα, το πολύ καλό αποτέλεσμα είναι δεδομένο.

Συνεχώς ενημερώνομαι για όλες τις εξελίξεις στην εκπαίδευση σκύλων από το εξωτερικό και κυρίως από την Αμερική και την Αγγλία.